Anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden

Publicerad tisdag 9 juni 2020

Ingrid Börjesson och Gunbritt Larsson med jubilaren Torborg Johansson, 104 år.

SKRIVET I SAMARBETE MED VARDAGA
Successivt införs nu säkra anhörigbesök utomhus på Vardagas äldreboenden. Först ut är Furugårdens äldreboende i halländska Ullared, där familjen uppvaktade mamma Torborg på 104-årsdagen. Detta med sång, blommor och tårta – bakom en plexiglasskiva, på två meters säkerhetsavstånd.

– Det gick så jättebra, helt otroligt. Vi var lite rädda att mamma inte skulle höra, men det fungerade hur bra som helst, säger dottern Ingrid Börjesson på telefon efter besöket.

Plexiglasskiva och säkerhetsavstånd
I korthet fungerar de säkra besöken så att anhöriga och äldre träffas utomhus på boendets gård, med en stor plexiglasskiva och ett säkerhetsavstånd på två meter emellan sig. Anhöriga bokar tid för besöket i förväg och mellan varje möte desinficera platsen.

Nu kommer modellen successivt att rullas ut på Vardagas äldreboenden runt om i Sverige.

– Vi är så glada! Det här är något helt annat än att prata på telefon, bara att mamma kan se oss betyder så mycket, säger Ingrid.

Sång och jordgubbstårta
Tillsammans med  släktingar uppvaktade hon på tisdagen mamma Torborg – född 1916 – på födelsedagen. Två och två fick de anhöriga gå fram och sätta sig vid mötesplatsen för en pratstund med Torborg, medan övriga höll sig vid ett bord längre bort på gården. Därefter stämde de alla upp i födelsedagssång och blev sedan serverade kaffe och födelsedagstårta med jordgubbar som personalen bakat.

– Vi är så belåtna – det får högsta betyg, även av mamma. Hon sa till oss: ”Jag hade aldrig kunnat drömma om att ni skulle komma!”

Tillbaka nästa vecka
Framöver kommer Ingrid och hennes syster att besöka mamma en gång i veckan på den säkra mötesplatsen.

– Det känns ju hur bra som helst. Man har tänkt på mamma varje dag under besöksförbudet, ska vi få träffa henne? Det här är en jättebra lösning nu när läget är som det är.

Kort om säkra anhörigbesök:

  • Införs nu successivt på Vardagas äldreboenden

  • Sker utomhus på äldreboendet gård. Mellan anhöriga och äldre finns en plexiglasskiva på cirka 2×2 meter samt ett säkerhetsavstånd på två meter

  • Möte måste bokas i förväg

  • Ingen närvarande vid mötet får uppvisa förkylningssymptom

  • Max två anhörig per tillfälle får delta

  • På plats finns en mötesvärd som desinficerar platsen mellan mötena och ledsagar besökare till och från mötesplatsen

  • Mötesvärdens anvisningar ska alltid följas